12 Eylül 2007 Çarşamba

ÜLKEMİZDE ÇEŞİTLİ RİSK GRUPLARINDA GÖRÜLEN BESLENME SORUNLARI

ÜLKEMİZDE ÇEŞİTLİ RİSK GRUPLARINDA GÖRÜLEN BESLENME SORUNLARI

Risk Grupları: Görülme Sıklığı

0-5 YAŞ GRUBU ÇOCUKLARDA:
Protein.Enerji .Malnutrisyonu 1998 TNSA’ya göre
Yaşa göre boy : < -2SD % 12.2
< -3SD % 3.6
Yaşa göre ağırlık : < -2 SD % 3.9
< -3 SD % 0.6
Anemi %50
Raşitizm % 7.9-20.0 (Ulusal ve Bölgesel Çalışmalar)
Diş Çürükleri 6 yaş % 83, 8 yaş % 92,
DT indeksi: 4.4, 5.2 (süt dişleri)
% 64-100 (diğer çalışma)
Avitaminozlar (C vit, A vit, Riboflavin)

OKUL ÇAĞI VE GENÇLER:

Zayıflık % 10
Şişmanlık % 10
Anemi % 30
Avitaminozlar (A vit., Ribof, C vit. Folik asit)
Basit Guatr Endemik olarak % 35.6
Diş Çürükleri % 40-80

GEBE VE EMZİKLİ KADINLAR:

Anemi % 50
Zayıflık,
Şişmanlık
Basit Guatr
Avitaminozlar (A vit., Ribof, B12 vit. Folik asit, B6 vit., C vit.)

YAŞLILAR:

Zayıflık Erkek % 10 Kadın % 15
Şişmanlık Erkek % 20 Kadın % 30
Anemi % 11 Ciddi anemi
% 34.7 Hafif anemi
Vitamin ve Mineral Yetersizlikleri
Beslenmeye bağlı kronik hastalıklar

YETİŞKİN KADIN VE ERKEK:

Anemi Kadınlarda % 50
Şişmanlık 1998 TNSA Kadın % 34.3 hafif şişman,
% 22.7 şişman
Zayıflık 1998 TNSA Kadın % 1.8 (BKİ<18.5)
Basit Guatr Tüm nüfus % 30.5

Avitaminozlar